fredag 23 oktober 2015

Didaktisk reflektion på Grupp B

Som jag har förstått det så ska vi (grupp A) nu göra en individuell reflektion på det sammanlagda resultatet av grupp B´s uppgifter.

Vår grupp skapade uppgifterna :
" Se upp? / Vad händer med skuggorna när ljuset släcks? / Go Macro "

Inledningsvis så hade vi lite svårt att sätta oss in i positionen som skapare av uppgifter och lämna rollen som utförare. Faktumet att det var sent på eftermiddagen kan ha spelat in också..
Slutligen enades vi dock om ovan nämnda formuleringar. Vi kände att det var en någorlunda balans mellan att uppgifterna var abstrakta samtidigt som de medförde ett visst mått av begränsning eller vägledning.

Jag har funnit det både intressant och roligt att läsa mina kurskamraters bloggar och få följa deras resonemang och tankar om varje uppgift. Med vår formulering som utgångspunkt och riktmärke så har alla följt sin egen inre röst och kommit till väldigt olika, men alla lika relevanta, resultat. Några bokstavliga, vissa abstrakta och även en festligt misstolkad, men alla klockrena. Vissa har beskrivit sina tankegångar och arbetssätt mer ingående medan andra har varit mer fåordiga i sina reflektioner. Dock har det inte funnits något tvivel om att alla har förstått uppgifterna och producerat något som helt klart relaterar till dessa. Känner att det har varit en bra blandning av utforskande, begrundande och målmedvetenhet från samtliga gruppmedlemmar och extra spännande att se hur just personligheter och individuella tankesätt kan skapa så olika verk kring samma premiss.

Har varit väldigt angenämt att få följa med under gruppmedlemmarnas process och spännande att få se resultaten av alla de individuella stilarna och metoder/material de använt.

Tack för detta Grupp B och mycket bra jobbat!

torsdag 22 oktober 2015

22:e Oktober

Assignment #3

"En gren, en förgrening, ett grenverk. Klättra!"

Det första jag kom att tänka på var kontakter, företagsstruktur. Kände jag Verkligen inte för.

Halkade in på att göra ett släktträd men hoppade den idén också av någon anledning.

Detta fick mig i alla fall att tänka på träd, där det helt bokstavligt finns en hel massa av det som nämndes, plus att de är väldigt klättervänliga.

Gick ut och tog lite bilder på träd i sina vackra höstskrudar och funderade på hur jag skulle slutföra uppgiften.

Bestämde mig tillslut för att välja ett träd, ta ett kort och sedan zooma in En gren, En förgrening och Ett grenverk. Klättrandet kände jag att det var bäst att låta bli och beslöt att lösa det på annat sätt.

När jag satt och klippte ihop mitt frankensteins träd så tänkte jag på barndomen. Glädjen, optimismen.. den totala avsaknaden av självbevarelsedrift.. och den fantastiska fantasin

Så.. när trädet växt sig klart så hade naturligtvis ett barn klättrat längst upp i trädkronan och sträckt sig efter stjärnorna..




onsdag 21 oktober 2015

21:e Oktober

Andra assignment.

"Klipp och klistra - Fuska!"

Tyckte det lät riktigt roligt direkt men jag lyckades inte riktigt komma på något att göra.

Gjorde så att jag bröt ned det och tänkte på begreppen var för sig.

Klipp och klistra var ju givet. Jag skulle klippa och klistra ihop något. Men vad?

Fuska! Tänkte på Facit, den heliga graalen i grundskolan för mig och mina klasskamrater men fick inte ihop det till en idé jag gillade.
..älskade att ordet stod med ett utropstecken. Tyckte det lät som en uppmaning och då slog det mig att jag skulle göra en rekryteringsskylt för fuskare.

Tänkte genast på den klassiska "Uncle Sam"- militär rekryteringspostern och bestämde mig för att använda den som bas.

Rent tekniskt var det mycket jobbigare än vad jag hade föreställt mig och då jag jobbade med en existerande bild under min egen så gick det inte att få till det visuella på pricken som jag hade önskat, så jag fuskade lite med det oxå :)

Mycket pill, mycket tid, mycket roligt








tisdag 20 oktober 2015

20:de Oktober -

UPPGIFT FRÅN GRUPP C TILL GRUPP A


Första assignment på typ ett halvår. Inklämt precis under sista veckan av pågående kurs. 
En uppgift om dagen under tre dagar och didaktiska reflektioner på andra gruppers arbeten under samma tid. Examinerande uppgift i en parallell kurs med deadline i morgon. Examinerande uppgift i Denna kurs, deadline om en vecka. Ytterligare en examinerande uppgift i denna kurs, deadline om tio dagar. Min poäng är att jag hade hoppats på en smidig uppgift som jag hade kunnat klara av snabbt för att sedan kunna fokusera på allt annat så att jag skulle hinna bli färdig i tid. Och så får vi följande:

Hur långt vill du gå?
Hur långt kan du gå?
Hur långt vågar du gå?

Fantastisk uppgift! Fick massa inspiration på en gång. Hur långt vill jag gå? -Ser mig själv flytande i kosmos, utforskande de mest avlägsna hörnen i skapelsen.. förbi skapelsen.. innan skapelsen.. vad finns där?? Börjar med ett vitt ark, 1m x 2m och grundfärgerna som får representera krafterna som fick allt att explodera. Börjar där, jobbar utåt och ser vart det tar mig..

Hur långt kan jag gå? Hur långt som helst egentligen.. blandar färger.. återskapar Big Bang i en kaskad av glittrande nyanser och ljus. Tillsätter abstrakt musik med harpklinkande, slumpmässiga xylofontoner, vindspel, subtilt slamrande med cymbaler och diverse slag på en triangel. Magiskt. Kan jag hinna med det idag? ..nej

Hur långt vågar jag gå? Vågar jag beskriva hela min tanke ingående för er, tonsätta och låta er själva visualisera hur detta kommer bli? Vågar jag ge er Universum Innan Big Bang? 

Ja






fredag 15 maj 2015

Sista inlägg innan visning

Till Kajsa och Emma (som ska opponera på mig) ber jag om ursäkt att jag inte lagt upp något nytt förrän nu. Trodde att förra inlägget skulle vara det sista och har, när jag väl sluppit uppdatera min blogg varje vecka, endast koncentrerat mig på vad jag ville gestalta. Var inne på GUL först för någon dag sedan och såg att man skulle uppdatera sin process etc.. så.. här är uppdateringen

När jag sist rapporterade så befann jag mig i utkanten av ett kreativt svart hål, beroende på flera olika faktorer. Sista opponeringstillfället bidrog dock med katalysatorn till vad som blev min slutgiltiga gestaltning. Agnes påpekade att de idéer jag hade inte verkade stå mig nära (stämde inte riktigt men hon märkte säkert att jag inte riktigt hade suget att förverkliga någon av dem) och föreslog att jag kanske skulle göra något som relaterade till min roll som pappa då hon påpekade att jag ofta talade om min son och hur mycket han betyder för mig och mitt liv. Jag hade tänkt i dessa banor tidigare men hade inte riktigt utvecklat tankarna då jag tyckte det kändes lite "uppenbart" för mig som förälder att skapa något utifrån detta koncept. Då jag en bit in i första "lediga" veckan gick med händerna fulla av återvinningssopor genom regnet, utan paraply, dyngsur, och helt plötsligt fann mig själv leende som en idiot bara för att jag tänkte på Marino (min son) så insåg jag att jag naturligtvis inte kunde göra något annat. Det handlar om kärlek, lycka och livet och det finns inget större än det.

Utvecklade min idé snabbt när jag väl bestämt mig för att köra på detta. Tanken var att arbeta med en schablon för att få en siluett av mig och min son gående hand i hand. Trots att landskapet omkring oss är grått, vått och kallt (som det ofta är i min kära hemstad) så är pojken uppfylld av kärlek, lycka och liv i sprudlande färger och han har makten att fylla upp mig (som kan vara en rätt dyster realist/pessimist i vanliga fall) med det samma bara genom sin existens.

Planen var att låta grå färg rinna fritt likt regn runt oss men att lillen har makten att skapa en sfär runt oss som skyddar oss från den trista omgivningen och att sedan fylla schablonen med överlappande droppar av rött, blått och gult som representerar kärlek, liv och lycka. Jag jobbade med flytande tusch för att lättare kunna skapa effekten av droppar och regn men jag märkte snabbt att problemet med att låta färg rinna/droppa fritt är att den gör just det och inte har vett nog att inse min önskan att den ska rinna/droppa fritt där Jag vill att den ska göra det. Efter många kasserade papper, tusch på vardagsrumsbordet och många grova svordomar fick jag in rutinen och efter att ha justerat  metoden en aning så fick jag till slut fram en bild som jag är riktigt nöjd med och som gör mig glad av att titta på.


                                                    Försök 1,2,3 och 4 efter kassering +
                                                    min nya schablon av tetra pak

                                                    Försök 6 innan kassering

                                                    Försök 6 efter kassering

                                                    Nikotin och koffein, mina ständiga
                                                    följeslagare + mitt hemmagjorda
                                                    staffli av frigolit, tandpetare och
                                                    juicepaket

                                                    Far och son

onsdag 29 april 2015

Reflektion #5

Under veckan som gått har jag försökt komma på nya idéer för att lättare kunna anpassa mitt gestaltande arbete till min kommande rapport.

Har nu ett par olika idéer jag jobbar med. Dels min originalidé, dels en idé om populärmedias makt över oss, en idé om sjukvården och dess makt över oss ( på gott och ont ) och till sist en idé om lokaltrafiken och dess makt över, framförallt, boende i Göteborgs förorter. Har inte bestämt mig för vilken väg jag ska vandra eller hur jag ska ta mig fram på den. Argumenterar med mig själv för närvarande om hur jag på bästa sätt ska kunna kombinera gestaltning/rapport.
Är fortfarande en aning fast i oinspirationens träsk till följd av förra veckans rapportseminarie men tankarna och idéerna börjar åtminstone komma tillbaka. Känner att detta upplägg inte riktigt har passat mig. Jag har förvisso fått en massa idéer men utan någon press att förverkliga dessa så har de mest flutit omkring i mina tankar tills jag tröttnat på dom och de bara hänger kvar och irriterar mig likt ljudet av en mygga nära örat.

Kommande två veckor, när jag väl får lite ostörd tid, så kommer det falla på plats. Något kommer falla på plats. Vad det blir vet jag inte än.

måndag 20 april 2015

Reflektion #3 + #4

Då jag var hemma hela förra veckan med min son som var sjuk så har jag inget nytt att rapportera om den tiden. Inget dokumenterat i alla fall. Jag har tänkt mycket och kommit fram till ett par nya infallsvinklar men då min process är att komma på idéer, älta dom i min hjärna för att sedan utföra det som känns rätt så har jag inget konkret att visa upp.

Efter dagens rapport-handledning så känner jag att jag är tillbaka på ruta noll (ja, under ruta ett). De idéer jag haft har känts helt rätt i förhållande till temat men jag har ingen frågeställning på ämnet utan mer kommentarer eller konstaterande. Skulle jag ta fram en möjlig frågeställning till mina teman så skulle de vara av en mer filosofisk karaktär och det är inte (i den bemärkelsen jag menar) vetenskapligt och jag fick en stark känsla av att rapporten skulle vara just det. Såå.. nu är jag på en fruktansvärt oinspirerad plats där jag känner att jag måste komma på en frågeställning först för att sedan skapa något (vad som) som passar denna. Just nu känns det riktigt tungt att försöka samla ihop nog kreativitet för att skapa något som jag sedan ska skriva en fem sidor lång Vetenskaplig rapport om (utan bilder, Med vetenskapliga referenser). Nej, jag läste inte igenom guiden till hur man skulle skriva rapporten ordentligt, eller så kopplade jag inte.. oavsett.. Väldigt dumt, mitt fel. Och ja, jag inser att detta låter omoget och tjurigt, och ja, jag inser även att detta är universitetsstudier och att vetenskapliga rapporter är en del av utbildningen. Saken är bara den att jag ställde mig in på en sak och tänkte kring ämnet i dessa banor tills jag insåg att det hade redan gått fyra veckor och mitt sätt att tänka på saken var fel. Så, nu ska jag ta mig en kopp lugna-ner-dig te, softa och börja om från början. Ska börja tänka på saken i morgon Efter att jag lämnat in mina opponeringar, om jag har tid och ork. I annat fall hoppas jag att inspirationen tänds på torsdag.

tisdag 7 april 2015

Reflektion #1 + #2 - Gestaltning

Missade deadline på förra reflektionen så jag bakar in båda i en här.

Hade en mängd olika lösryckta idéer inför förra veckans samtal. Jag hade dock inte reflekterat djupare kring uppgiften och var inte låst vid någon av idéerna. Jag lekte fritt med tankar om konceptet makt och alla olika saker det kunde innebära. Kärlek, tro, beroende, pengar, politik.
Fastnade inte riktigt vid en specifik tanke och funderade i olika omgångar på foto och måleri gällande utförandet.

En bild flimrade förbi när Celina visade referensbilder för Anders och den fick mig att tänka på en labyrint. Historien om labyrinten är ganska mäktig i sig; beställd av en kung och skapad av ett geni för att fängsla ett monster. Med hjälp av en prinsessas list lyckas en prins ta sig igenom labyrinten, döda monstret och ta sig ut igen. Började genast tänka på labyrinten som en metafor för livet. Det finns många vägar att gå och en del är återvändsgränder, faror kan lura runt hörnet och man behöver något som stöttar en för att ta sig igenom den, saker som tro, hopp, kärlek eller vänskap (den röda tråden).



I min hjärna började jag skissa på idéer för en teckning men kunde inte riktigt sätta fingret på hur jag ville gå tillväga. Då jag antydde att jag förmodligen ville rita något för att jag var bekväm med detta så undrade Katti om jag ansåg att det var ett undersökande om jag gjorde något som jag kände att jag redan bemästrade och Celina kom med det ytterst hjälpfulla förslaget att jag skulle bygga en labyrint i naturlig skala. Frågorna och förslagen (även om jag inte har några planer på något byggande i naturlig storlek) fick mig att gå tillbaka till ritbordet (bildligt talat, ha..ha..ha) och försöka tänka ihop en för mig annorlunda lösning.
Av en händelse gick jag med min syster i en leksaksaffär för att köpa en present. När vi står i kassan tittar hon upp i taket och anmärker på de fina mobilerna som hänger där och detta tände genast en gnista hos mig. Jag bestämde mig för att tillverka en mobil med labyrinten som tyngdpunkt. Gillar detta skarp och jag ser fram emot att sätta igång att konstruera och måla.


måndag 23 mars 2015

Marias uppgift - Verklighet/Fantasi

Ta fram en konstbild, film eller text med tydliga skillnader mellan moment i kombinationen verklighet och fantasi. "




Jag valde Salvador Dali´s Madonnan av Port Lligat. Har alltid varit en beundrare av Dali´s bisarra och surrealistiska konst. Kombinationen verklighet/fantasi går inte att ta miste på och detta verk där han porträtterar den heliga Madonnan och Jesusbarnet med inslag av kusten/havet tilltalar mig oerhört.

Vidare skulle vi reflektera över hur den pedagogiska miljön kan utmana barns fantasi och kreativitet. Jag anser för det första att det är viktigt att ha miljön så "öppen" som möjligt. Eleverna ska kunna sitta där de känner att de är som mest kreativa och får inspiration och ska inte nödvändigtvis vara förpassade till sina bänkplatser. Viktigt även med fönster för att få in ljus och att se världen utanför. Musik är något som jag förespråkar starkt då det i mångt och mycket bygger på känslor och det är ju just dessa som man vill att eleverna ska använda sig av. Vidare anser jag att det bör finnas tillgång till varierande material att använda sig av samt att det ska finnas mycket bilder på allt möjligt på väggarna samt olika sorters tidningar för att inspirera sinnena. Jag anser att det inte kan vara "helt" fritt angående vad man gör då man som lärare ska bedöma elevernas prestationer, och dessutom är alla individer och vissa kanske jobbar bättre om dom får en specifik uppgift att ta sig an, men ser man att en elev jobbar på bra med något dom startat själva så tycker jag att man ska uppmuntra detta så länge man kan koppla det till undervisningen på något sätt. 

Kulturorientering

Redan under första veckan på kursen så gick jag på min första utställning. Det var olika filmare som satte upp sina verk på konsthallen dit vi alla i klassen tog oss för att se vad som erbjöds. Den första av filmerna jag såg hette "Giant" och denna har jag recenserat i min första veckoreflektion.
Jag såg ytterligare två filmer på utställningen. Den ena var ett Norsk-Amerikanskt samarbete som behandlade Norges betydelse i världshistorien och framför allt i Palestinakonflikten. Allt från korsfarare till Nordpolenutforskare och fredspriset berördes. Det var intressanta historiska aspekter som filmen tog upp men i ärlighetens namn så kändes det lite som om de tog sig själva på för stort allvar, eller lade lite för stor vikt vid sin egen betydelse, även om man kunde ana en antydan till kritik mot Norge som land rent utrikespolitiskt.
Den tredje filmen var producerad av en svenska som jag inte minns namnet på. Jag tyckte om den till en början men kände att det blev lite krystat ju längre filmen blev. Det kändes lite som en avancerad videodagbok där filmaren dokumenterade triviala saker som pågick runtomkring henne och kommenterade (aningen lösryckt) med hjälp av en textremsa. Vissa delar kändes smått regisserade men majoriteten av filmen kändes rent dokumentär.Till en början gillade jag som sagt filmen men efterhand kändes det lite smått poänglöst och jag kunde inte skönja något direkt budskap annat än att "saker händer i världen". Jo tack, jag vet.

Den andra utställningen jag besökte var på Hasselblads och visade verk av den japanska konstnären Ishiuchi Miyako. Utställningen bestod av fotografier och var uppdelad i olika serier. En av dessa var väldigt personlig med bilder på hennes farmors ansikte, händer, ögon, hennes bortgångna mammas löständer (!) och kläder o.s.v. Det kändes verkligen att det var personliga saker som hon delade med sig av i denna serie och då jag har starka familjeband själv tog jag åt mig detta. Den andra serien som visades var foton på olika textilier. Fotografen hade besökt textilfabriker och liknande och tagit bilder på de färgglada och mönstrade tygen där de hängde, låg eller förbereddes på något sätt.



Jag tyckte att bilderna var mycket vackra med alla färger men utöver sin skönhet så tog jag inte med mig något mer av den bildserien. Den sista serien på utställningen visade upp olika klädesplagg i varierande stadier av förfall. Kläderna tillhörde offer från Hiroshima-bombningen och serien kändes väldigt tung. Blev lite illa till mods av att studera kläderna, framförallt när det var kläder från ett barn. Som sagt, serien väckte mycket känslor men det var inte särskilt angenäma sådana, men det var väl inte heller tanken.



Baserade min serie som jag gjorde under 2:a veckoreflektionen på denna utställning.

Också tredje och fjärde utställningen var fotoutställningar och presenterades även dessa på Hasselblads.

Den första av dessa var av fotografen An-My Lê. Hon hade följt och fotograferat den amerikanska armén och diverse saker omkring denna. Inga foton i "skarpt läge" utan från ledig tid, dagligt arbete och träningssituationer. Några få kort på omgivande miljö samt ett axplock av zippo-(tändare)motiv fanns även med.


Detta var nog min favoritbild. Gillade kontrasterna både i färgerna med den kala bakgrunden, munken i sin saffransgula särk och soldaten i sin blå uniform, samt även motsatsen i vad de två personerna representerade. Detta var dock ett utav få motiv som jag fick ut något djupare av än att det bara var en fin bild.



Den sista utställningen presenterade det arktiska Svalbard och hur detta område har förändrats. Tyrone Martinsson använde här fältarbete, arkivforskning samt historiska och nytagna fotografier för att visa hur den naturliga världen förändras över tid.





Det var mycket vackra och mäktiga bilder att titta på samtidigt som man blir sorgsen av att så tydligt kunna se människans påverkan på miljön över en, historiskt sett, så kort tid. Fotografierna och det andra materialet (historiska kartor och konstnärliga representationer) talar sitt tydliga språk och man behövde inte stirra sig blind för att se vad som dokumenterats. Dessa bilder kände jag väldigt starkt för då detta (planeten jorden och hur vi i vår girighet och okunnighet håller på att förstöra den) är en fråga som ligger mig varmt om hjärtat.

Till sist skulle vi låna en bok från konstbiblioteket om något vi inte visste/kunde sedan innan. Jag valde att låna boken " Digital fotografi - steg för steg " (Bokförlaget Semic, Sundbyberg, 2013). Jag är väldigt intresserad av att lära mig mer om denna teknik då man kan göra så mycket roliga saker med den. Själv tillhör jag en generation som minns väl hur det var att behöva vänta i två veckor för att se de 32 semesterkort man hade lämnat in för framkallning och jag har inte riktigt hållit mig ajour på området sedan dess. Denna bok behandlar alltså något jag inte visste sedan innan (väldigt lite iaf) och det är även något jag känner att jag kommer få mycket glädje av i framtiden.

tisdag 17 mars 2015

Veckoreflektion 7 - 8

För andra gången på kort tid blir det så att jag lämnar in två reflektioner på en gång. 

Vecka 10 började med en föreläsning om konstteori med Olle Essvik. Ämnet bredde ut sig ganska ordentligt; varför kostar ett specifikt konstverk så mycket, vad finns det för koppling mellan samhällsklass och smak och vad innebär begreppen hötorgskonst och modernism bland annat. Olle förklarade innehållet och hade gott om exempel samtidigt som han betonade att syftet var för oss att få kunskap om dessa begrepp för att vi skulle kunna utnyttja oss av denna kunskap i vår kapacitet som lärare i form av diskussion med våra elever och att få dessa att vidga sitt tänkande gällande konst. Föreläsningen följdes upp av en workshop där vi fick titta på en serie bilder och argumentera "för/emot", eller som motsträvig elev/tålmodig pedagog. 

Missade alla eftermiddagslektionerna denna vecka då min son var hemma med halsfluss och eftersom min fru jobbade sent skift så var det jag som fick ta hand om lillen på eftermiddagarna. 

Gert Z Nordström hade nästa föreläsning, på torsdagen. Denna handlade om bildämnets historik i Sverige. 1879 började bild läras ut som ett ämne i skolan och Gert gick vidare därifrån och framåt, förklarade de olika riktningar ämnet hade tagit och tankarna om hur bild som ett ämne skulle vara.
Gert var mycket kunnig i ämnet och var angenäm att lyssna på. Alltid intressant att veta historian bakom saker och ting men annat än just som historisk bakgrund kände jag inte att det var särskilt givande.

Jag kommenterade Evas och Evelyns assignments på fredagen och lektionen avslutades med ett sokratiskt samtal, lett av Ninja och Sandra. Mitt personliga mål var att säga så lite som möjligt denna gång och det gick, nästan.

Den kommande veckan (v. 11) startades återigen upp av Olle. Semiotik var ämnet för dagen. Olle talade om hur man tittar på och analyserar en bild och vi fick sedan i grupper gå ut på stan och välja ut en egen bild som vi skulle bryta ner i sina beståndsdelar. På det efterföljande seminariet presenterade vi vår bild och våra tankar om denna för klassen. Efter detta satte vi oss i våra grupper igen för att diskutera bildämnet i skolan idag, hur vi tycker att det är, hur det varit historiskt och hur vi tycker att det borde vara. Både föreläsningen och seminariet var intressanta och givande då man fick verktyg och möjlighet att analysera en bild på ett annat sätt än vad man kanske brukar göra.
Under fredagspresentationerna fick vi reda på att temat för nästa kurs skulle vara makt, samma tema vi hade fått som underlag för vår sista assignment på denna kurs. Jag och Eva höll sedan i det sokratiska samtalet. Vi hade valt ämnet censur. Vi kände på oss att detta var ett ämne som skulle få folk att lufta sina åsikter åt det ena eller det andra (eller det tredje) hållet utan problem och det visade sig att vi hade haft rätt i detta. Det gemensamma målet var att bara flika in med sin åsikt när man kände för det och trots detta så flöt samtalet på bra och alla närvarande fick chansen att göra sin röst hörd. Det mest prövande för oss som samtalsledare var att försöka låta bli att lägga sig i samtalet med våra egna åsikter.

torsdag 12 mars 2015

Assignment # 6

" Med makt - Ringa in Makt "

Tänkte först återskapa ett foto taget på mitt bröllop där min fru sätter vigselringen på mitt finger. Detta för att symbolisera kärleken, som enligt mig är den största makten. Dock kändes uppgiften, så som den presenterades, mörkare än så.

Jag är (lite) allmänt paranoid. Tror inte helt på vad som sägs i media, tycker inte om all övervakning som finns av världens medborgare etc etc. Men, som det sägs: "Bara för att man är paranoid betyder det inte att någon inte är ute efter en". Detta säger jag med glimten i ögat men det fick mig att börja forma en ny bild i mina tankar.

Jag ville peka på den yta som visas upp för oss vanliga dödliga. Antingen glättig och skimrande eller hotfull. Båda ansiktena för att på olika sätt hålla jordens medborgare i schack, för att göra oss antingen bländade eller skrämda så att vi inte kan se sakernas sanna natur. Jordens resurser utarmas och vi förstör vår miljö och planet i processen. Storföretag och banker styr och ställer, allt i profitens tecken. Människor uppmanas att spendera och förbruka som om det inte fanns någon morgondag, och om utvecklingen fortsätter på den inslagna vägen är jag rädd att det kommer bli just så. Kanske inte för oss men för nästa generation, eller nästa efter den.

Jorden är 4,5 miljarder år. Är det inte sorgligt att människan i sin girighet kan komma att förstöra denna vackra planet på bara ett par hundra år?


torsdag 5 mars 2015

Assignment # 5

" Linjen använd linjen - Vart tar den dig - Starta på en punkt - Följ den "

Bestämde mig ganska omgående för att använda mig av min favoritspårvagnslinje - 6:an, och för att se vart den skulle ta mig.

Började med att ta lite referensbilder ur olika vinklar.




Tänkte först sätta mig på sexan uppe på ändhållplatsen i Kortedala och åka med den hela vägen runt men bestämde mig ganska snabbt för att skippa detta då det hade tagit allt för mycket dyrbar tid. 
Min andra tanke var att rita en delad bild; ena i perspektiv på en vagn på morgonen på väg Till jobbet, den andra på en vagn på eftermiddaagen på väg Från jobbet. Den på väg Till jobbet skulle stakas fram av Charon, omsvept av dimma och andra kusliga, deppiga saker medan vagnen på väg Från jobbet skulle glida fram på vingar lotsad av Keruber och regnbågar. Själva bilden skulle delas av linje 6´s stopp från min hållplats till hållplatsen där jag gick av till mitt förra jobb.



Började rita lite men kände inte alls för det. Skrotade idén och började tänka om. Gillade ändå tanken med färjekarlen som stakade fram spårvagnen mot något mörkt men samtidigt så gillar jag spårvagnen som för mig är en symbol för Göteborg (ja, jag är lokalpatriot) och jag ville därför hellre göra något positivt med den. Hade kvar mitt förra jobb i tankarna och hur skönt det känns att inte behöva befatta mig med den skiten något mer. Mixade mina tankar och idéer och kom och tänka på uttrycket "Bat out of Hell", alltså att dra fort som fan, och detta tilltalade mig mycket. Kom att tänka på ett gammalt hårdrocks-album med samma namn och fick lite inspiration av detta. Så, produkten blev en karaktär ridandes på en infernalisk spårvagn bort från helvetet och alla plågor man lämnat där, upp mot ljuset, hoppet och framtiden.



söndag 1 mars 2015

Veckoreflektion 5-6

Insåg när jag lämnade in min senaste uppgift att jag missat förra veckans reflektion, så  jag kommer behandla även den här.

Vi hade en kort föreläsning på måndagen som behandlade Vygotskij och hans tankar om pedagogik. Tycker om hans idéer och föreläsaren var bra men på den korta tid vi hade kändes det inte som att vi fick någon information vi inte redan hade fått i höstas.

Resten av veckan var jag ju som sagt sjuk så inte mycket hände vare sig om Vad, Hur eller Varför.

I torsdags hade vi seminarium med Lars-Åke Kernell. Vi blev indelade i olika grupper, i omgångar, och skulle komma med argument till stöd för bild som skolämne. Det var givande att höra allas infallsvinklar, både för och emot, för att få en bättre grund att stå på i fall man skulle hamna i en situation där man behöver argumentera för sitt ämne. Vidare under seminariet fick vi tips på hur man kan hantera specifika situationer som kan uppstå i vårt yrkesutövande. På det hela en intressant och lärorik lektion.

På fredagen hade vi våra standard presentationer och jag var även med om mitt första Sokratiska samtal. Celina och Stina höll i samtalet som kretsade kring ett performance verk som behandlade kosmetikatester på djur. Mitt personliga mål var att vara uppmärksam och ta åt mig hur det fungerade (då jag var sjuk vid det första tillfället). Tyckte jag snappade upp bra vad det handlade om och jag såg till att bidra till diskussionen. Samtalet flöt på bra och jag anser att alla fick utrymme att uttrycka sig. Det var både roligt och intressant att samtala i detta forum som jag anser underlättar för individen att få sin åsikt hörd då hela upplägget baseras på att inte avbryta och låta folk tala till punkt utan att någon säger vad som är rätt och fel. Jag ser fram emot att delta igen.

onsdag 25 februari 2015

Assignment # 4

" Låt dig inspireras - Plocka isär det du inspirerades av - Sätt ihop det på ett nytt sätt "

Hade inte helt återhämtat mig från förra veckans sjukdom så min hjärna sprudlade inte direkt av kreativitet. Var kanske lite låst i mitt tänkande men jag hade svårt att hitta något inspirerande som jag kunde plocka isär och sätta ihop, vare sig metaforiskt eller bokstavligt.

Jag fann dock inspiration i min sons lekande med sina byggklossar. Tack och lov så hade pappa sina alldeles egna byggklossar och dessa kände jag att jag kunde använda mig av.


Jenga-spelet består av ett antal klossar, staplade på varandra likt ett torn.


Min inspiration var alltså tornet. Detta kopplade jag till människans driv, att alltid utvecklas, gå framåt, sikta högre. Framstående nationer har alltid haft en förkärlek till att pryda sitt landskap med de mest fantastiska byggnader man kan tänka sig och i vår tid av historien är skyskrapan vad alla vill ha.

Visst är de imponerande när man går nedanför dom och kisar uppåt men de bleknar i jämförelse med vad den antika människans åstadkom.




Inte nog med att det är en mäktig symbol, att de är arkitektoniska mästerverk, att de var människans högsta byggnadsverk i årtusenden och att de är fantastiska att beskåda, Cheops pyramid är dessutom det äldsta av de sju antika underverken och är det enda som står att beskåda än idag, nästan 4500 år efter sitt uppförande. Om fyra millennier kommer det inte vara mer än damm kvar av Empire State Building, Petronas Tower och Burj Khalifa, men kanske kommer Cheops ännu stå kvar på Gizaplatån.


En futtig kopia, jag vet, men det finns bara så många klossar i en Jenga-stapel.


Känslan är dock där, bara man kan fantisera upp skalan en aning..

torsdag 19 februari 2015

Assignment # 3

" Sätt upp tre regler. Håll dig till dem "

Lyckades bli ordentligt sjuk i veckan. Förmodligen pesten.

Denna glada fasad var jag tvungen att upprätthålla inför min fru, trots att jag kände att jag troligtvis var dödssjuk, eller i varje fall väldigt förkyld.



Min kära fru hävdar att det är influensa, men jag känner att hon bagatelliserar.

Hur som helst så var mitt primära fokus på att ta mig igenom dagen och inte på skolarbete. Tanken på kompletteringsuppgifter tilltalade mig dock inte alls så jag bestämde mig för att dokumentera min kamp för överlevnad.


Jag skapade tre enkla regler.

1. Drick vatten


2. Titta på film


3. Sov


Upprepa


Även om jag sov igenom de flesta filmerna så börjar jag nu se ljuset i slutet av tunneln och jag räknar med att kunna vara tillbaka i skolan nästa vecka. Succé!

söndag 15 februari 2015

Veckoreflektion 4

Veckans första lektion var ett litteraturseminarium. Alla deltagare fick välja ut ord från kompendiet
" Estetiska lärprocesser och vidgat språkbegrepp " som de antingen inte förstod eller som de kände att de kunde förklara väl. I olika omgångar och av olika grupper så arrangerades dessa ord i diverse konstellationer. Slutuppgiften var att varje grupp (vi delades in i tre grupper) skulle ta en specifik grupp av ord och ordna dessa ord på ett sätt som vi kände var passande för att illustrera vad det nu var vi tyckte att just dessa ord representerade. Vi fick en del insikt i vad orden betydde men slutuppgiften kändes mest som en övning i att fungera som grupp för att komma fram till något gemensamt då den var så öppen för tolkning.

Nästa lektionstillfälle hade vi föreläsning om relationell estetik (?). Vi fick begreppet förklarat för oss och tittade på en del relevant konst samt några föreläsningar och en film. Både själva föreläsningen och materialet vi fick presenterat för oss var informativt och intressant.

Senare samma dag gick vi på en liten "skulptur tour". Vi gick från HDK ner på stan och tittade på och diskuterade olika skulpturer. Dagen avslutades inne på Trädgårdsföreningen. Alltid skoj att titta på konst och diskutera men vädret gjorde promenaden aningen mindre angenäm.

Veckan avslutades med presentationer av våra assignments. Alltid spännande att se vad ens kurskamrater har hittat på. Blev en ganska känslointensiv lektion då det var en del tunga ämnen som togs upp.

onsdag 11 februari 2015

Assignment # 2

" Använd kroppen - Fyll tomrummen "

Tänkte mig först ta ett foto på ett rum i mitt hem för att sedan placera ut mig själv i bilden på tomma, oväntade platser. Då jag inte vet hur man gör detta rent tekniskt samt att jag inte hade någon hemma som kunde ta bilder av mig innebar att jag fick kväva denna idé i sin linda. Spann dock vidare på detta och funderade på att ta olika foton där jag hade trängt mig in i skåp, bakom gardiner, under sängen o.s.v. Även denna idé föll dock på greppet att jag inte hade någon som kunde fota samt att de flesta platserna/utrymmen jag tänkt mig är ganska små/trånga och jag är en ganska lång kille som gillar att äta. Pass på den. Tankeprocessen gick dock rätt snabbt då jag insåg att jag inte hade så lång tid på mig och fick jobba utifrån mina förutsättningar och förmågor. Kom på idén med ett vitt papper som jag tänkte fylla med enkla, små figurer i olika poser. Ville hålla det svart på vitt och så enkelt som möjligt för att få känslan av ett tomrum. Av en händelse bestämde jag mig för att lägga till lite luckor/dörrar som karaktärerna kunde titta fram ur. Detta ledde till att jag utvecklade min idé till att figurerna befann sig på flera olika ställen i rummet samtidigt, i olika positioner. Lekte lite med teorin om maskhål som på ett ungefär innebär att man böjer rymden så att man kan befinna sig på två platser samtidigt. Som en "punch line" så ser man figuren längst bort i bilden stå och titta ut i rymden. Ett, till stor del, bokstavligt tomrum.


måndag 9 februari 2015

Veckoreflektion 3

Tredje Inlägget

Veckan började med en workshop där vi skulle låna en bok på biblioteket. Inga instruktioner utöver detta än så länge. Jag drogs till foto-avdelningen och lånade en bok av David Douglas Duncan. Vi fick sedan reda på att vår uppgift gick ut på att slå upp en specifik sida i boken och att återskapa bilden som fanns på denna sida med hjälp av materialet vi hade blivit tillsagda att ta med oss till lektionen. Bilden jag slog upp var ett svart-vitt fotografi på någon slags vägkorsning i Kansas (har jag för mig att det var iaf). Misstänker att det är Juletider då jag tycker mig se lite Julgranar.


Vi hade inte jättelång tid på oss att skapa vår variant av bilden så jag valde att fokusera på vägarna, granarna och värdshuset (?). Hade mycket skoj med denna uppgift då den påminde om ett av min lilla sons favorit inslag i Disneys Art Attack på Disney Jr där konstnären Alex skapar väldiga konstverk på marken med hjälp av diverse föremål som han har tillgängligt. Använde mig av aluminiumfolie för att skapa fönstren på huset samt julgranarna och ljuset från gatlyktorna. Vägarna gjorde jag med hjälp av sidenband, grunden på huset och stolparna på gatlyktorna tillverkades från avklippta sugrör och detaljerna på huset gjordes av nålar, snöre och tändstickor. Syns inte så väl men topparna från tändstickorna fick även bli julgranskulor på granarna framför huset. Toppen på den stora granen nere till höger gjordes av ett litet drinkparaply.


                                                                         "Nomad"

Vi skulle sedan slå upp nästa sida i boken och inkorporera något element från bilden på denna sida i vårt existerande verk. Bilden i min bok visade några träd med ett berg i bakgrunden från ett landskap i Mexiko.


Valde att klippa ur konturerna av det ena trädet och berget ur en hushålspappersrulle samt att klippa ur molnet bakom berget ur ett vanligt papper för att sedan placera in dessa i bakgrunden på min stadsbild.

                                                                        "Majestic"

Vi skulle sedan helt dekonstruera vårt verk och skapa en ny bild av dessa element. Då det första fotografiet var på en rörig stadsbild och det andra föreställde en mer harmonisk och lantlig bild valde jag att ta bort en del av de stressiga stadselementen för att få mer harmoni mellan landet och staden och tänkte rama in det med ett hjärta skapat av sidenbanden för att symbolisera min kärlek till båda dessa landskap. Lade även till en sol skapad av drinkparaplyet för att få in lite värme i bilden. Sidenbanden ville dock inte riktigt samarbeta så jag valde att låta dessa lägga sig i en cirkel. Märkte då att bilden nu påminde om ett leende ansikte och detta gav upphov till namnet på mitt slutgiltiga foto.

                                                                "Visage of Harmony"

Vi fick sedan i uppgift att gå ut på stan och sätta ut frågetecken på planscher/affischer och dylikt där vi tyckte att det fanns en poäng med det. Fann uppgiften mycket givande då man fick tänka till lite om det man såg och fick anstränga sitt kritiska öga. Vad får man egentligen se? Vad är budskapet? Vad syftar detta till?


Min första bild pekar på min egen dubbelmoral. Jag njuter verkligen av Universeum och liknande inrättningar. Å ena sidan så är det är roligt, informativt och inte minst så får man se saker som man aldrig hade fått se "live" under andra omständigheter (och i fallet med Anakondorna, hajarna och spindlarna så är det ju så man vill ha det). Å andra sidan så tycker jag att det är fel att överhuvudtaget hålla djur inlåsta för beskådning. Därav frågetecknet..

 
"I´m lovin it" ..really? Jag älskar min familj. Jag älskar mina vänner. Jag älskar musik. Jag älskar film och till och med något så trivialt som fotboll. Men en ohälsosam budget-burgare? Nej, Love är inget ord som ska associeras till detta över huvud taget och jag tycker att det är arrogant och direkt illvilligt av företaget i fråga att försöka indoktrinera folk till detta..


I min sista bild valde jag att sätta ljusstrålen på något som stör mig oerhört med dagens samhälle. Enkla lån. Snabba lån. Köp nu betala sen. Västvärlden har nästan en hel ekonomi byggd på fantasipengar. Folk lånar pengar för att köpa smörja som dom i andra fall inte har råd med och förmodligen inte behöver. Vissa saker behöver vanliga dödliga naturligtvis ta lån för att klara av att köpa, en bostad till exempel (även om jag tycker att priserna på detta har stuckit iväg till astronomiska höjder utan att någon slutar betala) men att erbjuda möjligheten (till framför allt unga omogna människor) att snabbt få pengar (genom SMS?!) till exempelvis en sista-minuten resa eller en shoppingrunda är rent förkastligt.

Resten av veckan spenderades åt vår första "Assignment". Det var kul att sätta igång med detta då man har förstått att det är en mycket stor del av kursen och det var givande att få en aning om vad det handlar om.

Ser fram emot nästa uppgift och hoppas kunna hantera min tidsuppfattning bättre till dess.